Pouttu Oy sai alkunsa vuonna 1938, kun kotiteurastamon oppipoikana lihanleikkuun alkeet oppinut ja käytännön lihanleikkuutyössä kannuksensa ansainnut Yrjö Pouttu aloitti toiminnan itsenäisenä yrittäjänä. Sota-ajan jälkeen Yrjö ja vaimonsa Alvi saivat apua pojistaan Arvosta, Jormasta ja Kaukosta, jotka olivat tarttuneet teurastuspuukkoon jo alle 10-vuotiaina.

1960-luvun alussa yritys rakennutti oman teurastamon, ja siitä eteenpäin ollaankin eletty jatkuvan rakentamisen aikaa. 1970-luvulla rakennutettiin mm. uusi leikkaamo, pakastamo ja makkaratehdas. 80- ja 90-luvut olivat voimakasta kasvukautta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Uudella vuosituhannella monet asiat ovat muuttuneet, mutta Poutun periaatteet pitävät. Poutun nimi on yritystoiminnan alkutaipaleista asti yhdistetty vahvaan liha-alan osaamiseen. Yrityksen sisällä on aina arvostettu kotimaista ammattitaitoa ja korostettu suomalaisen työn ja paikallisen tekemisen merkitystä.

Vielä tänä päivänäkin Pouttu Oy:n tehdas ja pääkonttori sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa. Yritys työllistää yli 200 suomalaista lihanjalostuksen ammattilaista, ja tuotteet Kannuswurstista Kannusleikkeeseen maistuvat joka päivä tuhansille suomalaisille.

Kesätyöläisestä itsenäiseksi ammattilaiseksi

Petteri HautaluomaPetteri Hautaluoman tie Poutun työntekijäksi alkoi kesätöiden kautta 18-vuotiaana. Nyt 26-vuotias Petteri työskentelee järjestelijänä lähettämössä, missä hän vastaa mm. siitä, että tuote-erät lähtevät täsmällisesti oikealle vastaanottajalle.

- Työnkuvaan kuuluu tuotekeruuta eri kauppoihin, joka-aamuinen inventaario lihatuotteista, lihapuolen paikkojen pitäminen järjestyksessä ja tuotepalautusten vastaanotto. Työ on erittäin monipuolista. Pidän siitä, että työ on itsenäistä, ja toisaalta on vastuu siitä, että oikeat tuotteet menevät oikeaan paikkaan, Petteri kertoo.

Petteri ohjeistaa tulevia työntekijöitä tekemään ahkerasti töitä, mutta myös välttämään turhaa stressiä. Hänen mukaansa aina kannattaa kysyä ja kuunnella ohjeita, mikäli tulee hankalampi paikka eteen.

- Apua saa aina, kun kysyy. Kysymällä kokeneemmilta työntekijöiltä oppii parhaiten, eikä virheitä pääse sattumaan.

Kysyttäessä suosikkituotetta Poutun valikoimasta mies ei epäröi hetkeäkään.

- Tuoreet grilliluut, joita haen suoraan myymälästämme. Niitä tulee grillatuksi usein, Petteri hymyilee.

Pakkaaja näkee tuotteen valmistumisen alusta loppuun

Sari Rekilä

 

Jalostepakkaaja Sari Rekilä on kuulunut Poutun vahvuuteen kahdeksan vuotta. Hän siirtyi Poutulle meijerialalta, joten elintarvikkeiden parissa työskentely oli Sarille tuttua jo entuudestaan. Hän arvostaa työssään vaihtelevuutta: kahta samanlaista työpäivää ei tule vastaan.

- Näen tuotteen valmistumisen alusta loppuun, eli teen pihvit, ja työhöni kuuluu myös tuotteiden pakkaaminen ja punnitus. Lisäksi hallitsen myös koneiden huollon: tarvittaessa puran, puhdistan ja kokoan koneen.

Tuotteiden valmistus ja pakkaaminen on tiimityötä. Pakkauslinjalla työskentelee neljästä viiteen henkilöä tiiviissä yhteistyössä, joten hyvien henkilökemioiden merkitys korostuu.

- On mukavaa, että on hyvät työkaverit. Työskentelemme vastakkain ja vierekkäin, ja työn lomassa pystyy kyllä hyvin keskustelemaan – työn tietenkään kärsimättä, Sari hymyilee.

Pakkauslinjalla arvostetaan Sarin mukaan sorminäppäryyttä, työtä pelkäämätöntä asennetta ja ulospäin suuntautuneisuutta. Apuakin on tarjolla, jos sitä tarvitsee.

- Kysymistä ei koskaan tarvitse pelätä. Apua ja ohjeita saa varmasti, ja neuvomme mielellämme uusia työntekijöitä. Tekemällä ja kysymällä oppii parhaiten.

Pihvien parissa työskentelevä Sari ei kaihda työasioita vapaa-aikanaankaan, vaan valmistaa kotona ahkerasti aterioita Poutun tuotteista.

- Pidän erityisesti miedosti suolatuista pihveistä sekä sisäfileistä, jotka valmistan pihveiksi ja maustan itse.